STAP 1: isoleer uw woning op-en-top: BENOveer!

Duurzaam verwarmen lukt niet als uw woning warmte lekt. Beetjes isolatie die ooit zijn aangebracht, volstaan niet. BENOveren (= beter renoveren) is de boodschap. 

Dat betekent het dak, de buitenmuren en de (kelder)vloer grondig isoleren (10 tot 15 cm afhankelijk van het materiaal) en winddicht afwerken. Ook vensters, deuren en poorten worden onder de loep genomen, de hele gebouwschil dus.

Laat het niet liggen, reNUveer!

stap 1 uit de beslissingsboom over duurzaam verwarmen

Hoe weet ik of mijn woning voldoende geïsoleerd is?

Een woning is goed geïsoleerd als die aan de energiedoelstelling 2050 voldoet. Er zijn 2 pistes:

  • ofwel voldoet elk onderdeel van uw woning aan aparte eisen (voor de daken, muren, vensters, glas en verwarmingsinstallaties);
  • ofwel haalt uw woning het energielabel A of A+. Dat vindt u op het energieprestatiecertificaat (EPC). Heeft u een EPC dat vroeger dan 2019 is opgemaakt? Dan komt het label A overeen met een berekend energieverbruik van maximaal 100 kWh/m². jaar. 

Laat uw woning onder de loep nemenm:

  • Een energiedeskundige kan een energieprestatiecertificaat (EPC) van uw woning maken. Dat kost u gemiddeld 200 euro. Ook als u niet gaat verkopen of verhuren, kan zo’n EPC nuttig zijn. Uw woning krijgt een energiescore en een label van A+ (uitstekend) tot F (ondermaats). De aanbevelingen bij uw EPC vormen het ideale startpunt naar een energiezuinige woning. Bovendien, als u uw woning binnen de 5 jaar grondig renoveert zodat het EPC-label aanzienlijk verbetert, kunt u vanaf 2021 een EPC-labelpremie ontvangen.
  • U kunt ook zelf een snelle check doen, via de ‘Test-uw-EPC’-tool. Let op: deze test geeft een richting aan. Wilt u zeker zijn van uw label, dan laat u best een EPC opstellen. 
  • Voor begeleiding kunt u bij een Energiehuis in uw buurt terecht (gratis), maar ook bij een lokale BENOvatiecoach, een bouwprofessional of een architect.