Uw woning duurzaam verwarmen in drie stappen

voorzijde folder over duurzaam verwarmenDuurzaam verwarmen is streven naar een verwarming zonder fossiele brandstoffen, dus zonder stookolie of aardgas.

Vlaanderen heeft hoge ambities om bewust met energie om te gaan. Tegen 2050 willen we zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen gebruiken om onze woningen te verwarmen. Dat is een van de pistes om onze CO2-uitstoot tot een minimum te beperken.

Daarom starten we nu al met het beperken van het gebruik van stookolie en aardgas:  

  • sinds 2021 zijn geen aardgasaansluitingen meer toegestaan bij nieuwe grote woonprojecten;
  • vanaf 2022 is het vervangen en plaatsen van stookolieketels verboden, als een belangrijke concrete stap richting een koolstofneutrale toekomst.

 

Wacht vooral niet tot uw ketel uitvalt, vooraleer na te denken over alternatieven. Want als u snel moet beslissen, is uw keuze zeer beperkt. Toch als uw woning nog niet energiezuinig is.

Ga voor reNUveren en een verwarming op lage temperatuur. Zo staat u klaar voor de toekomst.

Verbod op vervanging en plaatsen van stookolieketels vanaf 1 januari 2022

Het is vanaf 1 januari 2022 niet meer toegelaten om:

  • een stookolieketel te vervangen door een stookolieketel, in bestaande gebouwen die kunnen aangesloten worden op het aardgasnet;
  • stookolieketels te plaatsen bij nieuwbouw of gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan (zelfs als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is).
Beslissingsboom

Welke verwarming kiezen op korte en middellange termijn?

Beslissingsboom: schematische voorstelling van duurzaam verwarmen in 3 stappenPrintversie (november 2021)