Financieringsmogelijkheden voor de start van uw project

Een warm en comfortabel huis hoeft niet onbetaalbaar te zijn. Toch loopt het kostenplaatje bij een renovatie al gauw hoog op. Er bestaan verschillende financieringsopties die weinig gekend zijn, maar heel wat mogelijkheden bieden. Naast premies zijn er verschillende leningen voor het bouwen of verbouwen van uw woning. 

 • Voorschot op het aanvullend pensioen
  Geniet u van een aanvullend pensioen?  Dan kunt u voor uw renovatiewerken hiervan een voorschot opnemen.  In dat geval zal uw bank of verzekeringskantoor u een bepaalde som uitbetalen die u hiervoor kan gebruiken. Opgelet, niet alle contracten bieden de mogelijkheid om een voorschot op te nemen. Ga langs bij de notaris in uw buurt voor de voorwaarden en informeer u op voorhand over de impact hiervan, zodat u op het moment van de uitbetaling van uw aanvullend pensioen niet voor verrassingen komt te staan. 
   
 • Wederopname in een lopende hypotheeklening
  Beschikt u over een hypotheeklening, waarin reeds een behoorlijk deel van het kapitaal is afgelost of het einde in zicht is?  In geval van verbouwingen kunt u overwegen om een nieuw krediet aan te gaan met hergebruik van je lopende hypotheek, zonder notaris- of hypotheekkosten.  Informeer u steeds grondig op voorhand over de impact hiervan.
   
 • Herziening van de hypotheeklening 
  In sommige gevallen is het interessant om uw hypothecaire lening te herzien. Wanneer de rentevoeten dalen bijvoorbeeld. Lenen aan een lagere rentevoet zorgt voor een lagere maandlast waardoor er geld vrijkomt dat u kan gebruiken voor een renovatielening. U kan uw hypotheeklening herzien bij uw eigen bank of bij een andere financiële instelling. Door de kosten die hierbij komen kijken is een herziening van de hypotheeklening enkel de moeite waard vanaf 1% rentewinst.  
   
 • Verlening looptijd hypotheek
  Wanneer u de looptijd van uw hypotheek verlengt, verlaagt u het maandelijkse bedrag dat u moet afbetalen. Op die manier wordt er ruimte gecreëerd voor een renovatielening zonder veel impact op uw maandbudget. Uw maandelijkse afbetalingslast blijft namelijk hetzelfde.
   
 • Een nieuwe lening bij uw financiële instelling
  Financiële instellingen bieden vaak ook renovatieleningen of ‘groene’ leningen om duurzame projecten te stimuleren.  Informeer u steeds naar de criteria en de impact hiervan.
   
 • Het renteloze renovatiekrediet 
  Een pand gekocht vanaf 2021? Dan kunt u beroep doen op het renteloze renovatiekrediet van de Vlaamse overheid. Wie een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen de vijf jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk verbetert, kan bovenop de hypothecaire lening voor de aankoop van het pand ook een renteloze lening tot 60.000 euro afsluiten voor de renovatie ervan. Ook sloop- en heropbouw komen in aanmerking. Het renovatiekrediet is renteloos aangezien de interesten automatisch één keer per jaar worden terugbetaald.

 

Published on: 
31-01-2022