Ik heb een elektrische wagen. Is een thuisbatterij interessant voor mij?

Een elektrische wagen is eigenlijk een ‘batterij op wielen’.  Wie zijn wagen slim oplaadt als er veel zon is, heeft wellicht maar een beperkte meerwaarde aan een thuisbatterij.   

Is het niet mogelijk om overdag stroom van de zonnepanelen in uw autobatterij op te slaan, dan kan een thuisbatterij wel interessant zijn. Vooral om in het elektriciteitsverbruik van uw huishouden te voorzien als er geen of weinig zon is. U zou dan ook uw elektrische auto ’s avonds (gedeeltelijk) kunnen opladen met stroom van de zonnepanelen, vanuit de thuisbatterij. Hou er wel rekening mee dat de batterij van een elektrische wagen veel groter is dan de doorsnee thuisbatterij en dat er stroomverliezen zijn bij (ont-)laden. U zal dus wellicht uw autobatterij niet volledig kunnen opladen met behulp van een thuisbatterij.  

Een thuisbatterij kan bij de invoering van het capaciteitstarief een rol spelen om uw maandpiek te verlagen. Als u uw voertuig 's avonds gewoon via het elektriciteitsnet oplaadt, verhoogt het laden uw standaardavondpiek (elektrisch kookvuur, oven, koelkast, verlichting, tv, ...) waardoor uw  maandpiek (die de basis vormt voor het capaciteitstarief) stijgt. Met een thuisbatterij kan u de kortstondige pieken van grotere verbruiksposten zoals een kookvuur of oven opvangen. 

Een installateur kan met u nagaan of een thuisbatterij zinvol is voor uw persoonlijke situatie.  Onze simulator geeft u al een eerste inschatting.

Published on: 
13-07-2021