Hoe ga ik van start met de zonnekaart? (korte handleiding)

Om u op weg te helpen, geven we u een woordje uitleg bij alle knoppen en keuzemogelijkheden.

Dit is het startscherm:

zonnekaart handleiding eerste schermEens u een gekend volledig adres (inclusief huisnummer!) heeft ingegeven, zoekt de zonnekaart het gebouw op het stratenplan. U komt automatisch in het volgende scherm:

zonnekaart handleiding tweede scherm

1. zoek op adres

Geef straat nummer gemeente in. Terwijl u dat doet, verschijnt er een lijst met suggesties. Klik uw keuze aan in deze lijst en de zonnekaart gaat automatisch inzoomen op dit adres. 
Krijgt u geen suggestie voor het ingetypte adres, dan is het adres niet gekend en krijgt u daarover een waarschuwing. Misschien is de schrijfwijze de oorzaak.  

Merk op: woorden zoals ‘Sint’ en voornamen kunnen voor problemen zorgen. Tip: laat dat woord weg als u het adres ingeeft.


2. naar de veelgestelde vragen

3. zoek op adres
U bent nu op het stratenplan. Als u hier een adres ingeeft, krijgt u meer vrijheid voor uw zoekopdracht. Een huisnummer ingeven is niet verplicht. U kunt niet alleen op straatniveau, maar zelfs op gemeenteniveau zoeken.
Een alternatieve zoekwijze is door de kaart ‘pannen’. Met een muisklik verschijnt er een handje op de kaart.  Sleep het handje doorheen de kaart naar het juiste gebouw. Eens u de muisknop loslaat, verdwijnt het handje. Nu kunt u het gewenste gebouw selecteren.

4. toon een themalaag voor de daken. Klik uw keuze aan, de legende en de themalaag laden automatisch. Er is keuze tussen:

  • 'geschiktheid per gebouw' om uw algemene dakscore te zien;
  • 'geschiktheid per dakdeel' om de afzonderlijke score van elk dakdeel te zien, hieruit leert u welke delen van uw dak de hoogste zoninstraling hebben;
  • 'zoninstraling': deze terreinkaart is het resultaat van de lasermetingen van Vlaanderen in de periode februari 2013-maart 2015). Donkere delen tonen waar veel schaduw is, lichte delen krijgen meer zoninstraling;
  • 'geen themalaag tonen' is nuttig in combinatie met de achtergrondkaart luchtfoto (zie 5). Deze combinatie maakt het voor u mogelijk om te zien waar eventueel dakramen of bestaande zonnepanelen/-collectoren liggen.

5. kies een achtergrondkaart.  Er is keuze tussen

  • stratenplan (staat standaard op), en
  • luchtfoto (2013-2015)*

*deze luchtfoto werd gelijktijdig gemaakt met de lasermetingen van Vlaanderen in de periode februari 2013-maart 2015.

6. zoom in/uit op de kaart

  • klik om in te zoomen = dichterbij te kijken
  • klik - om uit te zoomen

7. zoom in op 'mijn locatie' (bepaald door uw ip-adres  of de gps van uw smartphone of tablet);

8. noordpijl en kaartschaal (dit verandert met het zoomniveau, vanaf 100m ziet u de ingekleurde daken)

Bekijk ook het antwoord op de vraag 'Hoe zoek ik een gebouw op?'